Κρήτη: «Μια γροθιά» στη συνάντηση Δήμοι και Περιφέρεια για το ΝΟΑΚ - Τι ζητούν και τι περιμένουν από την κυβέρνηση
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου ότι δήθεν η ευθύνη κατασκευής του έργου ανήκει στην Περιφέρεια Κρήτης ξεσήκωσαν πολλές αντιδράσεις, όπως έχει γράψει το newshub.gr.
Στα πλαίσια αυτων των αντιδράσεων λοιπον πραγματοποιήθηκε απόψε το απόγευμα συνάντηση ανάμεσα στους Δημάρχους, παρουσία τοπικών Βουλευτών (Λευτέρης Αυγενάκης και Φρέντυ Παρασύρης), έπειτα από πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη με στόχο να υπαρξει μια κοινή πρόταση που θα κατατεθεί στον Υπουργό Χρίστο Δήμα, ενόψει της επικείμενης καθόδου του στην Κρήτη, στο τέλος της εβδομάδας.
Μέσα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αυτό που αναδείχθηκε είναι πως είναι επιτακτική ανάγκη να μπει σε τροχιά υλοποίησης ο σχεδιασμός του Νότιου οδικού άξονα, του οποιου το μεγαλύτερο μέρος έχει χαρακτηριστεί ως διευρωπαϊκό δίκτυο.
Με άξονα το νέο αεροδρομιο, αυτό που τονίστηκε είναι πως τόσο ο Βορρας, όσο και ο Νότος πρέπει να αναπτυχθούν ισόρροπα, τη στιγμή μάλιστα που η νότια πλευρά της Κρήτης δέχεται τα τελευταία χρονια πολύ μεγάλη πίεση - ολοένα αυξανόμενη - τόσο σε επίπεδο τουριστικής κίνησης, όσο και σε επίπεδο επενδυτικό. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης δήλωσε πως το έργο αυτό είναι άκρως αναγκαίο για την Κρήτη. «Αποδείχτηκε ότι είχα δίκιο όταν έλεγα ότι ένα διευρωπαϊκό δίκτυο, όπως ο ΝΟΑΚ ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.
«Για κάποια τμηματα του επαρχιακού οδικού δικτύου, όπως ειναι για το Τυμπάκι και τις Μοίρες, η Περιφερεια έχει χρηματοδοτήσει τις μελέτες που προχωρούν για τις παρακάμψεις των δύο πολεων. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ποια αρμοπδιότητα ανήκει σε ποιον. Από την πλευρά αυτό δε σημαίνει ότι επειδή δεν έχουμε αρμοδιότητα δε θέλουμε να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Το αντίθετο. Και θέλω να θυμίσω ότι την ημέρα που έγινε η παραχώρηση για το ΒΟΑΚ στο Πολιτιστικό Κέντρο παρουσία του Πρωθυπουργού, στο τέλος της προσφώνησης είπα ότι πρέπει να ξεκινήσουμε τωρα τις διαδικασίες για το ΝΟΑΚ», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, μεταξύ άλλων
Ενώ ο κ. Μανόλης Φραγκούλης, δήμαρχος Ιεράπετρας είπε πως: «Ο ΝΟΑΚ θα είναι ο άξονας που θα μας φέρει πολύ γρήγορα κοντά στο νέο αεροδρομιο. Η νότια Κρήτη δεν εχει οδικό δίκτυο, αντάξιο αυτών των μεγάλων έργων. Και όταν βλεπουμε ότι ο ΒΟΑΚ προχωρά και γίνεται πράξη, ειναι να να δούμε και στο ΝΟΑΚ να γινεται κάτι αντίστοιχο. Για αυτό και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τον Περιφερειάρχη για να διεκδικήσουμε αυτό το έργο που είναι ζωτικής σημασίας για την Ιεράπετρα, τη Βιάννο και όλη την Κρήτη».
Η πρώτη φορά
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα από την αποψινή συνάντηση, το θέμα του ΝΟΑΚ επί της ουσίας ανοίγει για πρώτη φορά σε επίπεδο τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάτι που επισημάνθηκε από τους παρευρισκόμενους, όπως ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης που είπε πως: «Ο ΝΟΑΚ είναι ένα μεγάλο έργο που «καίει» ολες τις περιοχές του Νότου από τη Σητεία ως το Ρέθυμνο, τη στιγμή μαλιστα που εξελίσσεται ένα μεγάλο έργο στην περιοχή, όπως είναι το αεροδρομιο Καστελίου.
Ενα έργο το οποιο ως σημερα δεν εχει μπει σε διαδικασία μελέτης για τη συνδεση του με ολες τις περιοχές του νότου, ειτε αυτή είναι η Βιάννος, είτε η Ιεράπετρα, είτε η Μεσαρα».
Απο την πλευρά του ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης είπε ότι: «Το νεο αεροδρομιο στο Καστέλλι είναι ένα έργο για όλη την Κρήτη. Η σύνδεση του αφορά και το νότο. Εμείς ως τουριστική περιοχή, ενδιαφερόμαστε ωστε οι επισκέπτες να διασχίζουν με ασφάλεια όλο το νησί. Εξάλου μέσα στην πολιτικη μας είναι η μεταφορά της τουριστικής κίνησης και στην ενδοχώρα. Θεωρώ ότι αυτά τα κομμάτια είναι αλληλένδετα και το νησί ειναι ενιαίο. Υπαροχυν κάποια δεδομένα, κάποιες χαράξεις και χαρακτηρισμοί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το συντομότερο δυνατον μέσα στις δεσμεύσεις της παραχώρησης που αφορά τους συνδετήριους δρόμους, να γίνει και ο ΝΟΑΚ και να αποδοθεί στην κοινωνία»

Μεγάλη πίεση
Αυτό που τονιστηκε από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση είναι πως ειναι απόλυτη ανάγκη να μπορέσουν να αναπτυχθουν ισόρροπα, τόσο ο Βορράς, όσο και ο Νότος με την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, γιατί οι υποδομές που υπαρχουν αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να καλύψουν τις αυξανόμενες τουριστικές ανάγκες.
Ηδη ο νότος δεχεται μια μεγάλη τουριστική πίεση, με την κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών Μονάδων, τη στιγμή που οι υφιστάμενες υποδομές, δεν μπορουν να ανταποκριθουν και να εξασφαλίσουν την αύξηση των επισκεπτών που ηδη καταγραφεται.
Η αναδίπλωση
Να πούμε ότι η αναδίπλωση του Υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου ότι δήθεν η ευθύνη κατασκευής του έργου ανήκει στην Περιφέρεια Κρήτης, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα στη Βουλή μετά από Ερώτηση του Βουλευτής Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, δεν πέρασε ασχολίαστη.
Χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αρχανων Αστερουσίων κ. Μανόλης Κοκοσάλης είπε πως ηταν φυσικό να υπαρξει αναδίπλωση, καθώς τέτοια έργα που είναι εθνικού χαρακτήρα όπως καταλαβαίνει κανείς, ανήκουν στο Υπουργείο Μεταφορών.
«Κάποια στιγμή εδω στην Κρήτη πρέπει να διεκδικούμε περισσότερο αυτά που μας ανήκουν. Θετικό το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει ο ΒΟΑΚ, αλλά καταλαβαίνετε ότι και στη νότια πλευρά του νησιού, με αφορμή την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, οι πολίτες θα πρεπει να εξυπηρετηθούν. Οχι μόνο οι τουρίστες, αλλά και οι κάτοικοι του νότου θα πρεπει να έχουν μια σύγχρονη ασφαλή οδοποιία», σημείωσε ο κ. Κοκοσάλης.
Τι είπε ο Ταχιάος
Μετά τα αλλεπάλληλα ερωτήματα του Χάρη Μαμουλάκη, ο Νίκος Ταχιάος παραδέχτηκε τελικά ότι τέτοιου μεγέθους έργα δεν μπορούν να υλοποιηθούν από την Αυτοδιοίκηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Περιφέρεια δεν διαθέτει τη δυνατότητα να κατασκευάσει έργο ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ο Υφυπουργός δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση για το κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης του έργου, παραδεχόμενος ότι «σήμερα δεν μπορεί να υπάρχει απάντηση για τη χρηματοδότηση του ΝΟΑΚ».
Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τα λεκτικά «παιχνίδια», τις αντιφάσεις, τις υπεκφυγές και την επικίνδυνη μετακύλιση ευθυνών και να προχωρήσει άμεσα σε σαφές χρονοδιάγραμμα και δέσμευση χρηματοδότησης για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ισόρροπη ανάπτυξη και την οδική ασφάλεια της Κρήτης.
-
27 Ιανουαριου 2026, 08:50Λίγες ώρες πριν την εκλογή νέων Μητροπολιτών έχουμε νέα κυβερνητική παρέμβαση με υπόδειξη προσώπων -
26 Ιανουαριου 2026, 18:45Αφίχθηκαν στο Ηράκλειο τα μέλη της Εξαρχίας-Τους υποδέχθηκαν οι Κρήτες Ιεράρχες-Το "μυστικό" δείπνο και η πρώτη κουβέντα περί εκλογών (Φωτο) -
28 Ιανουαριου 2026, 07:05Εκλέγονται σήμερα οι νέοι Μητροπολίτες σε Χανιά και Σπήλι-Τα φαβορί -
27 Ιανουαριου 2026, 18:30Ο Αρχιμανδρίτης Μελχισεδέκ Αμπελικάκης δια του δικηγόρου του ζητά αποκατάσταση του ονόματος του από τα ΜΜΕ -
26 Ιανουαριου 2026, 11:48Στο νοσοκομείο και οι δύο γονείς του Φανούρη Καργάκη-Αναβλήθηκε η δίκη τους στο Αυτόφωρο -
26 Ιανουαριου 2026, 11:35Δυο απόπειρες τηλεφωνικής απάτης σε βάρος γυναικών στις Βούτες σήμερα το πρωί
