Κρήτη: Θετικό το Υπουργείο για την προστασία δύο περιβαλλοντικών «διαμαντιών» - Οι αποφάσεις και τα μέτρα
Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, είχε χτες στην Αθήνα προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά στη διαχείριση του Φοινικόδασους του Πρέβελη.
Συγκεκριμένα, η κα Λιονή μαζί με τον Βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη, είχαν χτες συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, την Πρόεδρο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Μαρία Παπαδοπούλου και στελέχη του Υπουργείου σχετικά με τη διαχείριση του Φοινικόδασους του Πρέβελη και της ευρύτερης περιοχής, που κινδυνεύει από τις πυρκαγιές.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε ζητήθηκαν τα ακόλουθα σε ό,τι αφορά στο Φοινικόδασος και στην ευρύτερη περιοχή.
– Να μπει σε ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου, ώστε να γίνεται τακτικά καθαρισμός προκειμένου να αποτρέπεται η μεγάλη συγκέντρωση βιομάζας σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη παρουσία ανθρώπων.
– Να εγκριθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών η μελέτη πυρόσβεσης για την εν λόγω περιοχή, την οποία έχει ήδη ετοιμάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
– Η διακίνηση των επισκεπτών να γίνει ελεγχόμενη κατά το πρότυπο της Σαμαριάς, δηλαδή με φυλασσόμενη είσοδο και έξοδο, με την παρουσία φυλάκων και την καταβολή ενός συμβολικού αντιτίμου, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ελεύθερης κατασκήνωσης (camping).
H σύσκεψη
Η προστασία της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Πρέβελη και του φοινικόδασους απασχόλησε πρόσφατα και την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Αγίου Βασιλείου έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιάννη Ταταράκη.
Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του δήμου, η Αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή και ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης κατέθεσαν συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία και υιοθετήθηκαν από όλους του εμπλεκόμενους φορείς και συγκεκριμένα:
1. Την ίδρυση φορέα διαχείρισης για την ευρύτερη περιοχή στην οποία θα συμμετέχει η Περιφέρεια, ο Δήμος, το Δασαρχείο και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Σκοπός του φορέα θα είναι η εφαρμογή πολιτικών προστασίας και διαχείρισης της περιοχής, η λήψη μέτρων καθώς και η επίλυση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με την αποκατάσταση και την ανάδειξη αυτού του μοναδικού μνημείου της φύσης.
2. Τον άμεσο καθαρισμό του δάσους από την Διεύθυνση Δασών και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, εργασίες για την οποίες έχει επιχορηγηθεί με 20.000 ευρώ.
3. Αποκατάσταση περίφραξης δάσους υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασών. Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Λιονή δεσμεύτηκε για την χρηματοδότηση του έργου.
4. Χρηματοδότηση ολοκληρωμένης μελέτης για θέματα διαχείρισης, προστασία και πυρόσβεσης σύμφωνα με την δασική νομοθεσία.
Είναι κοινή πεποίθηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων ότι είναι επιβεβλημένες οι άμεσες ενέργειες με απτά και γρήγορα αποτελέσματα για τη διαχείριση της περιοχής, τη προστασία του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας αλλά και την ανάδειξη ενός μοναδικού φυσικού τοπίου οποίο είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για ολόκληρη την Χώρα. Γι αυτό το λόγο υπήρξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ των παρευρισκόμενων φορέων, ως προς την ανάγκη συντονισμένης συλλογικής προσπάθειας και κλιμάκωσης των σχετικών δράσεων.
-
21 Απριλιου 2026, 22:00Ηράκλειο: Το απρόοπτο με τη γυναίκα στο αναπηρικό αμαξίδιο και η άμεση αντίδραση τουριστών και οδηγού mini bus -
21 Απριλιου 2026, 15:24Νέα μέτρα στήριξης ανακοινώνονται αύριο από τον Μητσοτάκη μετά το «υπερπλεόνασμα» από ΕΛΣΤΑΤ -
21 Απριλιου 2026, 20:55Ηράκλειο-Τραγωδία: Γυναίκα εντοπίστηκε απαγχονισμένη -
22 Απριλιου 2026, 10:20Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
22 Απριλιου 2026, 17:49Τραγικό τέλος στην αναζήτηση της 43χρονης Ελευθερίας Γιακουμάκη-εντοπίστηκε νεκρή στο όχημα της -
22 Απριλιου 2026, 21:40Γαύδος: Έντονες αντιδράσεις για τις κατεδαφίσεις πρόχειρων κατασκευών-Πρώτη φορά το νησί είδε ΜΑΤ
