ΕΦΚΑ: Πως καταβάλλεται η αναρρωτική άδεια λόγω κορωνοϊού
αγαπημένα σου στη Google
«Το rapid ή το PCR δεν είναι αρκετό για να πληρωθεί ασθενής από τον ΕΦΚΑ, όπως και για τις άλλες ασθένειες, χρειάζεται γνωμάτευση γιατρού», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος.
«Ο ΕΦΚΑ δεν είναι ο οργανισμός που απλώς διαπιστώνει ότι κάποιος νοσεί, είναι ο φορέας που διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών», υπογράμμισε και εξήγησε πως:
«Ο ασφαλισμένος πρέπει να εξεταστεί από γιατρό για να πληρώσει κάποιον που θα καθίσει για πάνω από πέντε μέρες», συμπληρώνοντας ότι, δεν είναι αναγκαίο να εξεταστεί δια ζώσης ο ασθενής, καθώς «αν ο γιατρός είναι συνδεδεμένος με τον ΕΟΠΥΥ και το δηλώσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, τότε ο ασθενής πληρώνεται κανονικά».
Αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής είπε πως, «σε όλες τις ασθένειες, υπάρχει αναλογία εργοδότη – ΕΦΚΑ στην πληρωμή, εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει εξαντλήσει τις μέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούται».
«Οι πέντε μέρες covid είναι έξτρα των ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος», διευκρίνισε καταλήγοντας.
H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Χθες ο ΕΟΔΥ έδωσε απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις που αφορούν τον κορωνοϊό και ανάμεσα σε αυτές υπήρχαν και εργασιακά ζητήματα.
Για παράδειγμα:
Νοσώ από Sars-Cov-2, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;
Η βεβαίωση θετικού αποτελέσματος αποτελεί το αποδεικτικό νόσησης. Αν απαιτείται αναρρωτική άδεια μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικογενειακό/θεράποντα ιατρό σας ή στον ιατρό εργασίας της Εταιρείας που εργάζεστε.
Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις για την εργασία ή δικαιολόγηση απουσιών στο σχολείο:
Γραμμή Υπ. Εργασίας: 1555
Για τα σχολεία γραμμή επικοινωνίας (Task Force): 210-3493958, 210-3493867
Είμαι στενή επαφή κρούσματος και βρίσκομαι σε υποχρεωτική καραντίνα, τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω στην εργασία μου;
Ο ΕΟΔΥ δεν χορηγεί βεβαιώσεις καραντίνας για στενές επαφές. Η βεβαίωση καραντίνας των στενών επαφών χορηγείται αποκλειστικά από τη ΓΓΠΠ.<
-
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης -
31 Μαΐου 2026, 08:24Ηράκλειο: Συναγερμός με το "καλημέρα" στην Πυροσβεστική λόγω φωτιάς σε απόσταση αναπνοής από επιχείρηση αρτοποιείου (φωτο+ βιντεο) -
30 Μαΐου 2026, 21:10Κρήτη: Το γύρο της Ελλάδας κάνει η προσπέραση του... θανάτου στο ΒΟΑΚ (Βίντεο) -
30 Μαΐου 2026, 21:47Πρόγραμμα Ανακαινίζω: Πώς θα πάρετε επιδότηση έως 95% για αναβάθμιση κατοικίας -
31 Μαΐου 2026, 09:36Γιώργος Ατσαλάκης: Ο μεγάλος οικονομικός, γεωπολιτικός και ενεργειακός ανασχηματισμός στη ΝΑ Μεσόγειο (podcast)
