Εποχικοί τουρισμού-επισιτισμού: Στη Βουλή ο αποκλεισμός από το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ
αγαπημένα σου στη Google
Στη Βουλή έφτασε το ζήτημα του αποκλεισμού χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού από το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ.
Πρόκειται για ένα θέμα που ανέδειξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), καθώς οι προϋποθέσεις που τίθενται αποκλείουν δύο μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων: τους εποχιακούς εργαζόμενους στην εστίαση που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης αλλά και τους εποχικούς του τουρισμού των οποίων τα ένσημα από την περσινη αναστολή εργασίας ακόμα δεν φαίνονται. (Δείτε Αναλυτικά ΕΔΩ)
Ερώτηση Κεγκέρογλου
Με πρωτοβουλία λοιπόν του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου κατατέθηκε ερώτηση στα Υπουργεία Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού, με την οποία οι Βουλευτές ζητούν να αρθεί άμεσα ο αποκλεισμός των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό από το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Ενώ ο ΟΑΕΔ εξήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το εποχικό βοήθημα για τους εργαζόμενους του Επισιτισμού – Τουρισμού, δυστυχώς οι εργαζόμενοι – δικαιούχοι δεν μπορούν να το λάβουν.
Αυτό συμβαίνει διότι βασική προϋπόθεση για την λήψη εποχικού βοηθήματος είναι η συλλογή 75 ημερών ασφάλισης κατά την περσινή περίοδο.
Ωστόσο δύο μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων αποκλείονται από το εν λόγω βοήθημα. Πρόκειται αφενός για τους εποχιακά εργαζόμενους στην εστίαση, που έχουν χαρακτηριστεί ως εργαζόμενοι χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και δεν είχαν το δικαίωμα μονομερής αναστολής της σύμβασης τους και αφετέρου για τους εποχικά εργαζόμενους στον Τουρισμό που έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και ήταν δικαιούχοι μονομερών αναστολών σύμβασης και 25 ενσήμων το μήνα αλλά ακόμα τα ένσημα αυτά δεν έχουν εμφανιστεί στον e-ΕΦΚΑ.
Επειδή, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, που βρίσκονται σε δυσμενή θέση αλλά και σε μεγάλη ανασφάλεια, αποκλείονται από το εποχικό βοήθημα και
επειδή η Πολιτεία οφείλει να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και να ενεργήσει, ώστε να μη μείνει απροστάτευτος κανένας εργαζόμενος στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού,
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
1.Ποια άμεσα μέτρα θα λάβετε για την άρση αποκλεισμού των δύο ως άνω κατηγοριών εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό και να δικαιούνται το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ;
2.Τι πρόσθετα μέτρα και πρωτοβουλίες θα λάβει η Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα κατάσταση στην αγορά εργασίας και τις εργασιακές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό, ώστε να προστατευθούν επαρκώς και να μην καταστρατηγούνται τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Μουλκιώτης, Δημήτρης Μπιάγκης και Γιώργος Φραγγίδης».
Διαβάστε επίσης:
Επισιτισμός- τουρισμός: Εκτός εποχικού βοηθήματος περισσότεροι από 280.000 εργαζόμενοι
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης
