Ερχεται ο «λογαριασμός» της εφορίας

Μέχρι την Πέμπτη 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Ποιοι μπαίνουν στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών Αρχών.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Μέχρι την Πέμπτη 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος από μισθωτούς, συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος εισοδήματος πληρώνεται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις με τελευταία δόση τον Φεβρουάριο του 2026. Ωστόσο όσοι πληρώσουν εφάπαξ όλο το ποσό μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν «έκπτωση» στον φόρο της τάξης του 2%.
Επίσης, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να έχει πληρωθεί και η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, με τον φόρο ακινήτων να πληρώνεται φέτος σε 11 μηνιαίες δόσεις με τελευταία τον Φεβρουάριο του 2026. Στο τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθεί ο ΦΠΑ του δεύτερου τριμήνου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Επίσης πρέπει να καταβληθεί ο μηνιαίος ΦΠΑ από όσες επιχειρήσεις και όσους ελεύθερους επαγγελματίες ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους μετά την 1η Απριλίου του 2025. Συνολικά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν για τον μήνα Ιούλιο 8,311 δισ. ευρώ, ενώ τους επόμενους πέντε μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν πληρώσει σε φόρους επιπλέον 31,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν εκκαθαριστεί 6.706.091 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, 162.238 περισσότερες δηλώσεις σε σχέση με το 2024. Οι δηλώσεις αυτές αντιστοιχούν σε πάνω από 8.914.700 φυσικά πρόσωπα, έναντι 8.636.700 φυσικών προσώπων που υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση πέρυσι. Από το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν, οι 2.907.761, ήτοι το 43,36%, είναι μηδενικές, 2.336.402 δηλώσεις είναι χρεωστικές, δηλαδή το 34,84%, με τον συνολικό φόρο να διαμορφώνεται φέτος στα 4,859 δισ. ευρώ, έναντι 4,571 δισ. ευρώ την περυσινή χρονιά, και τον μέσο φόρο να φτάνει στα 2.079 από 1.993 ευρώ πέρυσι. Επίσης, για 1.461.834 φορολογουμένους, δηλαδή το 21,8% του συνόλου, το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό, με το συνολικό ποσό επιστροφής να ανέρχεται στα 571.900 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο σε 391 ευρώ ανά δήλωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 323.294 δηλώσεις ήταν προεκκαθαρισμένες, προσφέροντας στους δικαιούχους τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην οριστικοποίηση της δήλωσής τους, επιβεβαιώνοντας απλώς τα στοιχεία της προεκκαθάρισης. Από αυτές, 739.576 δηλώσεις υποβλήθηκαν αυτόματα, ενώ για μόλις 212.930 προεκκαθαρισμένες δηλώσεις οι φορολογούμε- νοι χρειάστηκε να προχωρήσουν σε τροποποιητική δήλωση.
Τροποποιητικές δηλώσεις
Την ίδια στιγμή κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο όσοι υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Ειδικότερα, θα κληθούν να πληρώσουν έως και 500 ευρώ και τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης όσοι υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Ο φόρος που θα προκύψει είναι άνω των 100 ευρώ στο νέο εκκαθαριστικό σε σχέση με την αρχική δήλωση.
Αναλυτικά, τα πρόστιμα αυτά διαμορφώνονται ως εξής:
- 100 ευρώ θα είναι για τα φυσικά πρόσωπα.
- 250 ευρώ θα είναι για το φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και που διατηρεί απλογραφικό βιβλίο.
- 500 ευρώ θα είναι για το φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και που διατηρεί διπλογραφικό βιβλίο.
Σαρωτικοί έλεγχοι
Η λήξη της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων σηματοδοτεί και την έναρξη των ελέγχων σε εκατοντάδες φορολογουμένους. Στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών Αρχών της ΑΑΔΕ μπαίνουν όσοι δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν ελλιπείς φορολογικές δηλώσεις, όσοι δήλωσαν από 10.000 έως 20.000 ευρώ, όσοι πολίτες αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό, οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, οι τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ αλλά είχαν ενεργή οικονομική δραστηριότητα, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που τα τελευταία δύο χρόνια δήλωσαν εισοδήματα κάτω από το ύψος των τεκμηρίων.
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών μπαίνουν και τα αναδρομικά αποδοχών και συντάξεων που είτε δεν δηλώθηκαν είτε δηλώθηκαν με αποκλίσεις. Επίσης θα ελεγχθούν φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβάλει ιδιοκτήτες ακινήτων έτσι ώστε να γίνουν διασταυρώσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δηλώνονται και των δαπανών των φορολογουμένων. Δηλαδή θα ελεγχθεί εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων λαμβάνουν μισθώματα χωρίς να τα δηλώνουν στην εφορία. Ελεγχοι θα γίνουν και στις ηλεκτρονικές δαπάνες των φορολογουμένων. Υπενθυμίζεται ότι κάθε φορολογούμενος υποχρεούται να πραγματοποιεί ετήσιες ηλεκτρονικές συναλλαγές που είναι ίσες με το 30% του εισοδήματος με ανώτατο ποσό τα 20.000 ευρώ καθότι σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της διαφοράς.
Επίσης, εκτενείς διασταυρώσεις θα γίνουν και στα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων αλλά και στον τρόπο που αυτά αποκτήθηκαν, με τη συμβολή του συστήματος αυτοματοποιημένου ελέγχου προσαύξησης περιουσίας. Δηλαδή αυτό θα αξιολογεί εάν η αύξηση της περιουσίας ενός φορολογουμένου συμβαδίζει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Τεκμαρτά εισοδήματα
Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει επίσης και σε ελέγχους που αφορούν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες που εμφανίζουν εισοδήματα χαμηλότερα από τα ελάχιστα τεκμαρτά όρια που προβλέπει η νομοθεσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τα συνολικά 381.276 φυσικά πρόσωπα, που φορολογούνται με τα τεκμήρια, σε σύνολο 729.958 ατομικών επιχειρήσεων, μόλις 2.603 εκδήλωσαν πρόθεση αμφισβήτησης των τεκμηρίων. Αντίστοιχα για το φορολογικό έτος 2023, πρόθεση αμφισβήτησης είχαν εκδηλώσει 4.358 φυσικά πρόσωπα, επήλθε δηλαδή μείωση σε ποσοστό 40%. Υπενθυμίζεται πως το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα διαμορφώνεται στα 11.620 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Realnews
-
06 Οκτωβριου 2025, 15:25Φήμες για επικείμενη παραίτηση του κ. Αμφιλοχίου από τη Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου
-
06 Οκτωβριου 2025, 09:10Λειψυδρία: Ανατροπή στο κυβερνητικό σχέδιο για τα νερά και στην Κρήτη - Σύσκεψη σήμερα για την αλλαγή των πλάνων
-
07 Οκτωβριου 2025, 09:35«Τα δολάρια έπεφταν "βροχή" για τον Γρηγόρη Σαμόλη στη Νέα Υόρκη!» (βίντεο + φωτο)
-
06 Οκτωβριου 2025, 11:10Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας!
-
07 Οκτωβριου 2025, 16:09Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στην Λ. Κνωσσού: Όχημα κατέληξε στις μπάρες
-
06 Οκτωβριου 2025, 11:35Ηράκλειο: Σοκ από τον τραγικό θάνατο ενός συνταξιούχου αστυνομικού - Σοκάρουν οι λεπτομέρειες, τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.