Φυσικό αέριο: Νέα ρωσική απειλή για μετατροπή της Ευρώπης σε… Σιβηρία
αγαπημένα σου στη Google
«Μαχαίρι» σε μία από τις τελευταίες οδούς για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου προς Ευρώπη απειλεί να βάλει η Gazprom, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ενεργειακή κρίση τη στιγμή που αρχίζει η κρίσιμη χειμερινή περίοδος θέρμανσης.
Συγκεκριμένα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε, όπως μετέδωσε το Bloomberg, ότι από την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να μειώσει τις ροές μέσω της Ουκρανίας, κάτι που οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου.
Όπως τονίζουν αναλυτές, εάν γίνει πράξη η συγκεκριμένη απειλή θα μπορούσαν να κλείσουν εντελώς οι στρόφιγγες του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγες ώρες πριν δημοσιευτεί η πρόταση της Κομισιόν για την επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο.
«Η Ουκρανία παρακρατεί αέριο της Μολδαβίας»
Σε ό,τι αφορά το «αίτιο» της απειλής, η Gazprom σε ανακοίνωσή της στο Telegram, επεσήμανε ότι ορισμένοι όγκοι φυσικού αερίου που προορίζονται για τη Μολδαβία παραμένουν στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής το Κίεβο έχει συσσωρεύσει παράνομα 52,52 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προοριζόταν για τη Μολδαβία.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εάν παραμείνουν αυτές οι «ανισορροπίες», η Gazprom θα αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τις 10 π.μ. στις 28 Νοεμβρίου. Η Naftogaz της Ουκρανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχόλιο.
Σημειώνεται ότι, η ρωσική εταιρεία στέλνει περίπου 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας – την τελευταία εναπομένουσα διαδρομή προς τις αγορές της δυτικής Ευρώπης.
-
26 Ιουλιου 2026, 11:27Συντάξεις Αυγούστου 2026: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι -
26 Ιουλιου 2026, 15:10Πανσέληνος Ιουλίου: Πότε θα δούμε το «Φεγγάρι του Ελαφιού» -
27 Ιουλιου 2026, 07:06Ελαιοκαλλιέργεια Κρήτης: Ο…ρυγχίτης πρόλαβε το δάκο – Τεράστιες καταστροφές στα λιόφυτα που δεν ήταν φορτωμένα! -
27 Ιουλιου 2026, 21:47Κύκλωμα στο Ηράκλειο: Ζωοκλοπές, εκβιασμοί και παράνομες επιδοτήσεις – 8 συλλήψεις και δύο ακόμα κατηγορούμενοι -
26 Ιουλιου 2026, 08:20Χανιά: Τροχαίο ατύχημα με εκτροπή οχήματος στις Βρύσες - Εγκλωβίστηκαν δύο άτομα -
27 Ιουλιου 2026, 07:15ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Εξ Απορρήτων: Η ιστορία της ΕΥΠ (Μέρος 1ο) - Η «σκοτεινή» ΚΥΠ 1953-1986 (podcast)
