Γερμανία: Αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2% φέτος
Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 0,2% φέτος, ανέφερε η Sueddeutsche Zeitung ενόψει της επίσημης εκτίμησης που αναμένεται την Τετάρτη, χωρίς να αναφέρει πώς πήρε την πληροφορία.
Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη θα παρουσιαστεί επίσημα από τον υπουργό Οικονομίας Robert Habeck. Το Bloomberg μετέδωσε στις 30 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, ότι το Βερολίνο θα αναθεωρήσει την προηγούμενη πρόβλεψή του για επέκταση 0,3% σε στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση.
Το αποτέλεσμα θα σηματοδοτούσε το δεύτερο έτος συρρίκνωσης για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Ο υπερμεγέθης βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους από την αργή κινεζική ζήτηση, τα επακόλουθα της ενεργειακής κρίσης και τις δυσκολίες στη μετάβαση στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Ένα ακόμη χαμένο έτος θα μπορούσε επίσης να σημάνει προβλήματα για τον ήδη δύσκολο δημοσιονομικό σχεδιασμό του κυβερνητικού συνασπισμού για το 2025.
Ο Habeck παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον, σύμφωνα με δήλωσή του στη SZ του Μονάχου, και αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας θα αυξηθεί κατά 1,1% το 2025 και κατά 1,6% το 2026.
Αυτό το πιο αισιόδοξο σενάριο εξαρτάται από την ταχεία εφαρμογή της τελευταίας αναπτυξιακής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, δήλωσε ο Habeck. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εταιρείες που είναι πρόθυμες να επενδύσουν και μόνιμα χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους κατασκευαστές.
Τα κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της Γερμανίας στις 26 Σεπτεμβρίου ανέμεναν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2024, προτού επιστρέψει σε ανάπτυξη 0,8% το επόμενο έτος.
Moneyreview.gr
-
14 Απριλιου 2026, 16:00Ηράκλειο: Καταγγελίες εργαζομένων καθαριότητας για «πειραματισμούς» και σοβαρές ελλείψεις προσωπικού -
15 Απριλιου 2026, 11:10Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
15 Απριλιου 2026, 07:05Γιώργος Αϋφαντής: Ο πόλεμος στο Ιράν, ευκαιρία για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Ο Τραμπ στρατηγικά χαμένος! (podcast) -
15 Απριλιου 2026, 15:42Ανθρωποκυνηγητό στην Κρήτη: Δραπέτης φυλακών έκανε δύο επιθέσεις με μαχαίρι μέσα σε λίγη ώρα -
14 Απριλιου 2026, 15:28Καιρός: Αφρικανική σκόνη από σήμερα και στην Κρήτη – Έρχονται λασποβροχές και υψηλές θερμοκρασίες, αναλυτική πρόγνωση -
15 Απριλιου 2026, 08:50Λειψυδρία – Κρήτη: «Ανάσα» από τις βροχοπτώσεις αλλά το ζητούμενο είναι οι μόνιμες λύσεις
