Η εφορία «σκανάρει» τους influencers: Αναδρομικοί έλεγχοι για κρυφά εισοδήματα και πολυτελή ζωή

Τα πάρτι φοροδιαφυγής των influencers έχουν μπει στο στόχαστρο της εφορίας, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που διαφημίζουν καταστήματα και προϊόντα χωρίς να δηλώνουν τα έσοδά τους. Οι Ράμπο της ΑΑΔΕ, με τη βοήθεια της ειδικής ομάδας social media και σύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, σαρώνουν τις αναρτήσεις τους, ακόμη και αυτές που έγιναν πριν από χρόνια.
Η ΑΑΔΕ στοχεύει σε περιπτώσεις όπου τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν ανταποκρίνονται στον πολυτελή τρόπο ζωής που προβάλλεται στα social media. Οι influencers που εμφανίζονται φτωχοί στις φορολογικές δηλώσεις τους αλλά παράλληλα δημοσιεύουν εικόνες με ακριβά αυτοκίνητα, διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία και ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς βρίσκονται στο μικροσκόπιο.
Μάλιστα η έρευνα έχει και αναδρομική ισχύ, δηλαδή μπορεί να ελέγξει και αναρτήσεις που έχουν γίνει πριν από χρόνια.
Υπάρχουν ωστόσο επαγγελματίες του χώρου που ακολουθούν τους κανόνες, ανοίγοντας βιβλία και καταχωρίζοντας τα τιμολόγιά τους στο MyDATA. Ωστόσο, αρκετοί δεν έχουν καν βιβλία, δεν εκδίδουν τιμολόγια και αποφεύγουν τη φορολογία.
Τα πιθανά κέρδη ανά κατηγορία influencers
Η αγορά των influencers χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με τους ακολούθους και τα πιθανά έσοδα που λαμβάνουν:
-Nano Influencers (1.000-10.000 ακόλουθοι): Κέρδη από 20 έως 100 ευρώ ανά ανάρτηση.
-Micro Influencers (10.000-50.000 ακόλουθοι): Κέρδη από 30 έως 200 ευρώ ανά ανάρτηση.
-Mid-Tier Influencers (50.000-500.000 ακόλουθοι): Κέρδη από 80 έως 650 ευρώ ανά ανάρτηση.
-Macro Influencers (500.000-1.000.000 ακόλουθοι): Κέρδη από 150 έως 1.500 ευρώ ανά ανάρτηση.
-Mega Influencers (πάνω από 1.000.000 ακόλουθοι): Κέρδη άνω των 1.500 ευρώ ανά ανάρτηση.
-
06 Οκτωβριου 2025, 15:25Φήμες για επικείμενη παραίτηση του κ. Αμφιλοχίου από τη Μητρόπολη Κισσάμου και Σελίνου
-
06 Οκτωβριου 2025, 09:10Λειψυδρία: Ανατροπή στο κυβερνητικό σχέδιο για τα νερά και στην Κρήτη - Σύσκεψη σήμερα για την αλλαγή των πλάνων
-
07 Οκτωβριου 2025, 09:35«Τα δολάρια έπεφταν "βροχή" για τον Γρηγόρη Σαμόλη στη Νέα Υόρκη!» (βίντεο + φωτο)
-
07 Οκτωβριου 2025, 16:09Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στην Λ. Κνωσσού: Όχημα κατέληξε στις μπάρες
-
06 Οκτωβριου 2025, 11:10Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας!
-
06 Οκτωβριου 2025, 11:35Ηράκλειο: Σοκ από τον τραγικό θάνατο ενός συνταξιούχου αστυνομικού - Σοκάρουν οι λεπτομέρειες, τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.