Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: 815.000 ώρες υπερωρίας έχουν δηλωθεί
Σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Μαρτίου τίθεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας σε τουρισμό και εστίαση με τον υφυπουργό Εργασίας, Κώστα Καραγκούνη, να δηλώνει στο ΕΡΤΝews ότι μέχρι στιγμής 815.000 ώρες υπερωρίας έχουν δηλωθεί μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογή, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι «έρχεται ενιαίο πληροφοριακό σύστημα ασφαλισμένου».
Μιλώντας στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή «Νewsroom» ο κ. Καραγκούνης δήλωσε ότι με την επέκταση του μέτρου «πλέον πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι θα καλύπτονται».
Όπως τόνισε για τη σωστή εφαρμογή του μέτρου, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ενισχύει τους ελέγχους και τα πρόστιμα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν παραβιάσεις. «Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι έλεγχοι και τα πρόστιμα, ενώ παράλληλα παρέχεται ευελιξία εκεί όπου υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες», σημείωσε ο κ. Καραγκούνης.
«Έχει πολύ μεγάλη σημασία η σύννομη εργασία, διότι με τα στοιχεία που έχουμε, τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από υπερωρίες, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες ανέρχονται μόνο στο 1,5%», είπε σημειώνοντας παράλληλα ότι όλες αυτές οι ενέργειες «κατατείνουν στην προσπάθεια να ενισχύσουμε την πλήρη απασχόληση».
Μάλιστα, όπως ανέφερε «τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους είναι δηλωμένοι ως πλήρους απασχόλησης».
Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, το μέτρο αυτό αποτελεί ένα κίνητρο για τους εργοδότες γιατί «όσο μειώνεις το μισθολογικό κόστος, όσο κάνεις όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, δίνεις το κίνητρο να μετατρέψουν τις συμβάσεις από μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης».
Ο κ. Καραγκούνης μιλώντας για το τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές τόνισε ότι «τα επιπλέον χρήματα που παίρνει ο εργαζόμενος λόγω της υπερεργασίας να μην υπολογίζονται στην καταβολή των εισφορών». Και όπως είπε έτσι μένουν περισσότερα χρήματα και για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη.
Ο υφυπουργός Εργασίας μιλώντας για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επισήμανε ότι προστατεύει όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τις υγιείς επιχειρήσεις, αποτρέποντας φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού από εταιρείες που δεν τηρούν την εργατική νομοθεσία.
Αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι «προχωρά η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού» γεγονός που σε συνδυασμό με το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα ασφαλισμένου θα δίνει τη δυνατότητα για πιο γρήγορη έκδοση των επικουρικών συντάξεων.
«Θα είναι μια πραγματική επανάσταση όταν ολοκληρωθούν τα δύο αυτά συστήματα» πρόσθεσε ο υφυπουργός Εργασίας δίνοντας παράλληλα τα εύσημα στον διοικητή του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρο Βαρβέρη.
-
30 Απριλιου 2026, 11:07Θανατηφόρο τροχαίο - Μεσαρά: Το απόγευμα το τελευταίο «αντίο» στη 12χρονη Αγλαΐα – Πενθούν οι συμμαθητές της, ακυρώνονται εκδηλώσεις -
01 Μαΐου 2026, 07:06Ηράκλειο: Έπαιξε στοίχημα να πάρει κύπελλο ο ΟΦΗ και έταξε τα κέρδη στη Μονή Κουδουμά! (Φωτο) -
30 Απριλιου 2026, 09:25Στο πένθος η Μεσαρά: Δεν τα κατάφερε η 12χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο - Υπέκυψε τα ξημερώματα στο ΠΑΓΝΗ -
01 Μαΐου 2026, 15:19Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Γιώργος Πολυράκης -
30 Απριλιου 2026, 08:10Μάρκος Τρούλης: Στο Ιράν είμαστε στο σημείο μηδέν! Σε καθοδικό σπιράλ, το οικονομικό σοκ πλησιάζει! (podcast) -
30 Απριλιου 2026, 13:15Φαίδων Καραϊωσηφίδης: Άλλο τα οράματα και τα σενάρια κι άλλο η πραγματικότητα για τα εξοπλιστικά! (podcast)
