Επαναλειτουργεί η θαλάσσια εμπορική σύνδεση Ιράν - Κατάρ μετά από πέντε μήνες
αγαπημένα σου στη Google
Η θαλάσσια εμπορική γραμμή μεταξύ του ιρανικού λιμανιού Νταγιέρ και του λιμανιού Αλ-Ρουουάις στο Κατάρ επαναλειτουργεί, έπειτα από πέντε μήνες αναστολής λόγω του πολέμου στο Ιράν.
Σύμφωνα με το Aljazeera, ο εμπορικός ακόλουθος του Ιράν στη Ντόχα, Αμπάς Αμπντολχανί, δήλωσε σε κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι τα δρομολόγια επανεκκίνησαν μετά από συντονισμό της ιρανικής πρεσβείας στη Ντόχα με τις αρχές του Κατάρ.
Κρίσιμη γραμμή για το περιφερειακό εμπόριο
Τα δύο λιμάνια, που βρίσκονται σε αντικριστές ακτές του Περσικού Κόλπου, εξυπηρετούν κυρίως το περιφερειακό εμπόριο. Το λιμάνι Νταγιέρ είχε δεχθεί πλήγματα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Το λιμάνι Αλ-Ρουουάις αποτελεί μία από τις βασικές πύλες για τις ιρανικές εξαγωγές προς το Κατάρ. Η επαναλειτουργία της γραμμής εκτιμάται ότι θα μειώσει το κόστος μεταφοράς και θα επιταχύνει την τροφοδοσία της αγοράς με αγαθά.
Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ έχει διαδραματίσει ρόλο βασικού διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
-
24 Σεπτεμβριου 2026, 15:50Τίμησε την Παναγία Μυρτιδιώτισσα η Ιερά Μονή Παλιανής-Προεξήρχε των Ακολουθιών ο Επίσκοπος Ταμισού κ. Πανάρετος (Φωτο & Βίντεο) -
25 Σεπτεμβριου 2026, 07:00Σταφύλια και σταφίδα: Ο καιρός σαπίζει την παραγωγή, αλλά η αγορά ήδη της είχε «κλείσει την πόρτα»! -
24 Σεπτεμβριου 2026, 14:29Κρήτη: Πέντε αρχαιότητες του 7ου αιώνα π.Χ. επιστρέφουν από τις ΗΠΑ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου -
24 Σεπτεμβριου 2026, 07:43«Βραδιά Ερευνητή» την Παρασκευή και στο Πολυτεχνείο Κρήτης -
24 Σεπτεμβριου 2026, 07:46Ηράκλειο: Φωτιά ξέσπασε σε επιχείρηση στην παραλιακή λεωφόρο μέσα στη νύχτα -
24 Σεπτεμβριου 2026, 07:15Π. Ζορζοβίλης: Στρατηγικό λάθος η ελλειπής χρήση του SAFE! Τα μεγάλα μπάτζετ εξοπλισμών δεν είναι διατηρήσιμα σε βάθος χρόνου! (podcast)
