Γερμανία: Το Ιράν «παγώνει» την ανάκαμψη – Επιδείνωση επιχειρηματικών προσδοκιών
αγαπημένα σου στη Google
Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Γερμανία επιδεινώθηκαν, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου στο Ιράν απειλεί να ανατρέψει εν τη γενέσει της την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Ο δείκτης προσδοκιών του Ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στα 86 από το αναθεωρημένο 90,2 — το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω του ενός έτους. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν σύμφωνο με τις προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg. Ο δείκτης που μετρά τις τρέχουσες συνθήκες παρέμεινε απροσδόκητα σταθερός.
«Ο πόλεμος στο Ιράν έχει θέσει κάθε ελπίδα ανάκαμψης σε αναστολή προς το παρόν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest, την Τετάρτη σε ανακοίνωσή του. «Η αβεβαιότητα στις εταιρείες έχει αυξηθεί αισθητά.»
Ο δείκτης εμπιστοσύνης που παρακολουθείται ευρέως στη Γερμανία δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης — η οποία μόλις κατάφερε να βγει από δύο χρόνια ύφεσης το 2025 — οδεύει προς μια άλλη δύσκολη περίοδο.
Παρότι οι κρατικές επενδύσεις σε υποδομές και άμυνα είχαν ως στόχο να τονώσουν την ανάπτυξη και να ενθαρρύνουν τις δαπάνες, τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή καθιστούν αυτή την έκβαση όλο και λιγότερο πιθανή μέρα με τη μέρα.
Η χημική βιομηχανία, για παράδειγμα, έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης, καθώς η μείωση της προσφοράς και η αύξηση του κόστους της ενέργειας ωθούν τις επιχειρήσεις να περιορίσουν την παραγωγή τους. Η κατανάλωση αναμένεται επίσης να πληγεί, καθώς ο πληθωρισμός επεκτείνεται από τα βενζινάδικα στα προϊόντα καθημερινής χρήσης.
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν «για να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας», προτρέποντας σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ωστόσο, ενδέχεται να έρθουν υψηλότερα επιτόκια ως αντίδραση στον πόλεμο με το Ιράν, συμπιέζοντας την οικονομία. Ο Nagel έχει υποδείξει ότι μια αύξηση θα μπορούσε να επέλθει ήδη από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Απρίλιο, ενώ η πρόεδρος Christine Lagarde δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ δεν θα «παραλύσει από δισταγμό».
moneyreview.gr
-
15 Ιουλιου 2026, 15:12Από την Ελεύθερνα Ρεθύμνου η 24χρονη Αναστασία που έφυγε τόσο άδικα στον Πειραιά -
16 Ιουλιου 2026, 09:30Η ανάπτυξη της "αρπαχτής" γύρω από το νέο αεροδρόμιο του Καστελίου-Κανένας σχεδιασμός -
15 Ιουλιου 2026, 13:44«Έφυγε μια σπουδαία φίλη, μια σπουδαία κυρία» έγραψε ο Γιώργος Κωνσταντίνου αποχαιρετώντας την Μάρω Κοντού -
15 Ιουλιου 2026, 10:30Βαγγέλης-Μπασάρ Μούσσα: Η επιρροή της Τουρκίας στη Συρία είναι εκτεταμένη και μη αναστρέψιμη! (podcast) -
15 Ιουλιου 2026, 13:54Ηράκλειο: Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά στο Μελιδοχώρι – Μήνυμα από το 112, σηκώθηκε και ελικόπτερο (φωτογραφία+ βίντεο) -
16 Ιουλιου 2026, 07:15Γιώργος Βουλγαράκης: Πώς Μητσοτάκης, Τσίπρας και Σαμαράς γίνονται οι πρωταγωνιστές των εκλογών! (podcast)
