Helleniq Energy: Εντός του 2025 η απόφαση για γεώτρηση στην Κρήτη
αγαπημένα σου στη Google
Εντός του 2025 θα ληφθεί και η επενδυτική απόφαση για ερευνητική γεώτρηση στα μπλοκς της Κρήτης, όπως δήλωσε χθες (4.2.2025) ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ανδρέας Σιάμισιης, στην παρουσίαση του Κέντρου Αριστείας που ίδρυσε σε συνεργασία με την Alba Graduate Business School του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy ανέφερε ότι η απόφαση για γεώτρηση στην Κρήτη θα ληφθεί μάλλον το καλοκαίρι του 2025 και όχι το α’ τρίμηνο του 2025, όπως είχε εκτιμηθεί, λόγω καθυστέρησης του leader της κοινοπραξίας, που είναι η ExxonMobil. «Η Exxon που είναι ο leader στη κοινοπραξία, έχοντας το 70%, δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε τελική απόφαση, δεν πιστεύω ότι είναι μακριά, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη», σημείωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, τα πετρελαιοειδή και τα ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, παραμένουν στο επίκεντρο των επενδυτικών δραστηριοτήτων της Helleniq Energy.
Όσον αφορά το μπλοκ «Α2» που βρίσκεται δυτικά του θαλάσσιου μπλοκ «Νότια Πελοπόννησος», έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Helleniq Energy και η Chevron και αναμένεται η απόφαση.
Σύμφωνα με την διοίκηση του Ομίλου, οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν το πρώτο «πράσινο» διυλιστήριο στην περιοχή, με την «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια να παράγεται από δύο πάρκα συνολικής ισχύος 550 MW που θα κατασκευαστούν στο Κιλκίς.
Επενδυτικό πλάνο ύψους 1,5 – 2 δισ. ευρώ για ΑΠΕ
Η Helleniq Energy επενδύει σε ΑΠΕ και μπαταρίες με ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 1,5 – 2 δισ. ευρώ, που πρόκειται να υλοποιήσει έως το 2030.
Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει έργα 500 MW και έχει άλλα 500 MW υπό κατασκευή, στοχεύοντας για ΑΠΕ 1 GW.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου και θα εξετάσει αν θα προχωρήσει σε τρίτη μονάδα ή αν θα επενδύσει στο FSRU Θεσσαλονίκης.
Οι πρώτες επενδύσεις στις αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης, συνολικής ισχύος 100 MW, θα γίνουν στο τέλος της φετινής χρονιάς.
-
03 Ιουνιου 2026, 18:20Συντάξεις Ιουλίου 2026: Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία – Πότε μπαίνουν τα χρήματα -
02 Ιουνιου 2026, 11:25Η αμιβανταμάμπη εξαφάνισε πλήρως καρκινικούς όγκους σε ασθενείς- «Πρωτοφανή αποτελέσματα» λένε οι ειδικοί -
02 Ιουνιου 2026, 13:45Ηράκλειο: Ο Αντώνης Σαμαράς ανοίγει τον κύκλο εκδηλώσεων του «ΝΟΗΜΑ - ΚΡΗΤΗ» -
03 Ιουνιου 2026, 10:26Ηλίας Λυγερός: Μεγάλη πρόκληση για το «Το Νόημα - Κρήτη» η συμμετοχή των νέων (podcast) -
03 Ιουνιου 2026, 13:36Κρήτη: Στο πένθος ο αθλητικός κόσμος και η τοπική κοινωνία από το χαμό του Μανόλη Μαράκη -
02 Ιουνιου 2026, 15:18Ηράκλειο: Νέα παρέμβαση του Ρουβίκωνα σε δημοτικό πάρκινγκ – Ξήλωσαν κολωνάκια και ανήρτησαν βίντεο
