Bloomberg: Στο τραπέζι της ΕΕ μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία στις χώρες για μείωση του ενεργειακού κόστους
αγαπημένα σου στη Google
Η ΕΕ εξετάζει να χορηγήσει πρόσθετη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.
Η πρόταση που τίθεται στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μπορούσε να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να προορίζουν περίπου το 0,3% του ΑΕΠ σε δαπάνες που σχετίζονται με την ενέργεια εκτός του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Το μέτρο θα λειτουργήσει ως ρήτρα διαφυγής, όπως έγινε με τις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με τις πηγές.
Σημειωτέον ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί, λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο των προβλημάτων. Η χώρα, η οποία εδώ και καιρό αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα χρέους, συγκαταλέγεται στις ισχυρότερες φωνές που ζητούν μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία από τις Βρυξέλλες τους τελευταίους μήνες, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει πληθωριστικές πιέσεις. Παρά την ισχυρότερη ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας είναι πάνω από το όριο της ΕΕ και οι αξιωματούχοι μείωσαν την πρόβλεψή τους για ανάπτυξη, αφού η κρίση στη Μέση Ανατολή οδήγησε σε αύξηση του κόστους καυσίμων.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αντέδρασε στον πόλεμο με προσωρινές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας προσωρινής μείωσης του φόρου καυσίμων, η οποία παρατείνεται περιοδικά, καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται.
"Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει ένα σημαντικό ενεργειακό σοκ, δοκιμάζοντας περαιτέρω την Ευρώπη καθώς πλοηγείται σε ένα ήδη ασταθές γεωπολιτικό και εμπορικό περιβάλλον", προειδοποίησε, εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις τον περασμένο μήνα.
-
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
01 Ιουνιου 2026, 13:24Hράκλειο: Θρήνος για τον 21χρονο Φοίβο που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή -
31 Μαΐου 2026, 13:12Κρήτη: Η Ελούντα στο επίκεντρο του παγκόσμιου luxury τουρισμού – Πέντε νέα διεθνή πεντάστερα κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα -
31 Μαΐου 2026, 18:34Μάριος Οικονόμου: Αρνητικά τα αποτελέσματα του πρώτου τεστ εγκεφάλου και σπινθηρογραφήματος -
31 Μαΐου 2026, 11:45Μιχάλης Καραμαλάκης: Να δοθεί λύση στο πρόβλημα με την οριοθέτηση των οικισμών για να μη δούμε χωριά - φαντάσματα (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 15:38Τραγωδία στην Πάτρα: Πατέρας και γιος νεκροί σε τροχαίο
