Κοντά σε υψηλό 10ετίας το φράγκο
αγαπημένα σου στη Google
Κοντά σε υψηλό δεκαετίας διαμορφώνεται το ελβετικό φράγκο έναντι του ευρώ, καθώς η ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια» εξαπλώνεται στις παγκόσμιες αγορές λόγω των νέων ανησυχιών για τους δασμούς και τη διεθνή πολιτική σκηνή.
Το ελβετικό νόμισμα άγγιξε το 0,9235 ευρώ σήμερα, μία ανάσα από την κορύφωση που είχε κάνει το 2015.
Πρόκειται για το μοναδικό νόμισμα της G10 που ανέβηκε σε αξία έναντι του δολαρίου τον τελευταίο μήνα, μετά την αναζωπύρωση των ανησυχιών για τους δασμούς, την πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία και την Ιαπωνία, αλλά και τις νέες πιέσεις στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.
Οι εισροές στην αγορά option επιβεβαιώνουν αυτή την αυξημένη ζήτηση. Τα στοιχεία της εταιρείας Depository Trust & Clearing Corporation δείχνουν ότι ο όγκος των συναλλαγών ευρώ-ελβετικού φράγκου αυξήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο, ενώ ο όγκος των συναλλαγών δολαρίου-ελβετικού φράγκου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα.
Το κόστος αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου, με το premium για τη διακράτηση φράγκου μέσω option να επιστρέφει στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί τελευταία φορά τον Ιούνιο, καθώς οι επενδυτές αναζητούν προστασία και κατεύθυνση.
Το πολιτικό πλαίσιο ενδέχεται να δοκιμαστεί αυτή την εβδομάδα. Οι Ελβετοί αξιωματούχοι θα δημοσιεύσουν την Πέμπτη μια περίληψη της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας από τον Σεπτέμβριο. Οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να καταλάβουν πώς η τράπεζα σκοπεύει να χειριστεί ένα νόμισμα που διαμορφώνεται σε πολυετή υψηλά.
Με το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας να επιστρέφει στο μηδέν και με ένα μακρύ ιστορικό στοχευμένων παρεμβάσεων, οι αγορές θα αναζητήσουν οποιαδήποτε ένδειξη σχετικά με τα όρια για τη λήψη μέτρων και τον βαθμό ανοχής στο σενάριο περαιτέρω ενίσχυσης του φράγκου.
Οι οικονομολόγοι έχουν σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει την ιδέα της επιστροφής σε αρνητικά επιτόκια. Εξάλλου, η τράπεζα έχει εναλλακτικές επιλογές, όσο επιδιώκει να εξισορροπήσει τον εισαγόμενο αποπληθωρισμό με τις εξωτερικές διαταραχές.
Οι αναλυτές της Danske Bank υποστηρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα στραφεί πρώτα σε παρέμβαση προτού εξετάσει το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων, σημειώνοντας ότι ένα ισχυρότερο πραγματικό σταθμισμένο φράγκο και οι πιθανοί δασμοί στις ελβετικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μετριάσουν περαιτέρω τις πιέσεις στις τιμές. Παρόλα αυτά, αναμένουν ότι η ισοτιμία ευρώ/φράγκου θα κινηθεί πτωτικά το 2026.
Bloomberg
-
29 Μαΐου 2026, 22:12Χανιά: Βαρύ πένθος για τον ξαφνικό χαμό του Μανόλη Βαρουξάκη -
30 Μαΐου 2026, 09:30Πένθος για την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη-Έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Μαρίκα -
30 Μαΐου 2026, 08:40Αποκαλύψεις για το άγριο έγκλημα στη Μεσσαρά με θύμα τον πρόεδρο της κοινότητας Απεσωκαρίου-"Κλίμα «τρομοκρατίας" -
30 Μαΐου 2026, 07:15Γιάννης Πρεκατσουνάκης: Η Μάχη του Ηρακλείου 20-29 Μαΐου 1941 (podcast) -
31 Μαΐου 2026, 11:58Αργία Αγίου Πνεύματος: Τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και φροντιστήρια κλειστά – Ανοιχτά τα περισσότερα καταστήματα - σούπερ μάρκετ -
31 Μαΐου 2026, 07:10Η μάχη του Ηρακλείου (20-29 Μαΐου 1941): Η πιο άγνωστη σελίδα της Μάχης της Κρήτης
