Τουρκία: Επίμονα υψηλός ο πληθωρισμός κόντρα στις προβλέψεις
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο καθώς η καταναλωτική ζήτηση παραμένει ανθεκτική, την ώρα που η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 33% τον περασμένο μήνα από 33,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία TurkStat, ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν αποκλιμάκωση στο 32,6%.
Ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση ανήλθε στο 2,04%, ελαφρώς χαμηλότερος από το 2,06% του προηγούμενου μήνα, ενώ η μέση εκτίμηση σε ξεχωριστή έρευνα ήταν για 1,75%.
Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ο δείκτης Borsa Istanbul 100 Index υποχωρούσε νωρίτερα κατά 2% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμού, με τις τράπεζες να ηγούνται των απωλειών.
Τα τρόφιμα καθώς και οι υπηρεσίες όπως οι μεταφορές και τα ενοίκια ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση των μηνιαίων τιμών. Η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι τιμές των ενοικίων, οι οποίες υπολογίζεονται με βάση τον πληθωρισμό του παρελθόντος, είναι δύσκολο να περιοριστούν με τη νομισματική πολιτική.
Ο ετήσιος βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, ήταν 33% σε σύγκριση με 34,7% τον προηγούμενο μήνα.
Η μηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό έρχεται μετά από μια μέρα πολιτικών αναταραχών που έπληξαν τις τουρκικές αγορές και οδήγησαν σε αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, καθώς ένα δικαστήριο διέταξε την απομάκρυνση των τοπικών αξιωματούχων του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, γνωστό με τα τουρκικά αρχικά CHP, αντιμετωπίζει μια δικαστική καταστολή που, όπως ισχυρίζεται, έχει πολιτικά κίνητρα.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά 3% στο 43% τον Ιούλιο, προχωρώντας στην πρώτη μείωση σε περίπου τέσσερις μήνες, ενώ προηγουμένως είχε αντιστρέψει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο λόγω των αναταραχών μετά τη φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu.
Η νομισματική αρχή έχει δώσει «σήμα» για συνέχιση του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης, αλλά ο διοικητής Fatih Karahan προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η τράπεζα «δεν λειτουργεί με αυτόματο πιλότο», αναφέροντας τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Η τράπεζα προβλέπει πληθωρισμό στο τέλος του έτους μεταξύ 25% και 29%, ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι πιο κοντά στο 30%.
Εν τω μεταξύ, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,8% το δεύτερο τρίμηνο, πριν ακόμα η τράπεζα επανεκκινήσει τον τρέχοντα κύκλο χαλάρωσης. Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες ότι η νομισματική αρχή ενδέχεται να αναγκαστεί να αξιολογήσει το μέγεθος των αναμενόμενων μειώσεων των επιτοκίων.
moneyreview.gr
-
05 Μαΐου 2026, 20:25Το προαναγγελθέν έγκλημα στην Αμμουδάρα: Από το θανατηφόρο τροχαίο του 2023, στην ενέδρα θανάτου και την ομολογία -
06 Μαΐου 2026, 15:37Θέμα Newshub.gr: Ανησυχία για πιθανή διασπορά του hantavirus εκτός του πλοίου MV Hondius -
05 Μαΐου 2026, 19:14Αμμουδάρα: Νεκρός από πυροβολισμούς ένας 20χρονος - Τι όπλισε το χέρι του δράστη -
06 Μαΐου 2026, 09:55Βολές στο κέντρο... της Τετάρτης! -
06 Μαΐου 2026, 07:00Εκτέλεση 20χρονου στην Αμμουδάρα: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκληματος -
07 Μαΐου 2026, 07:00Ηράκλειο: Ντυμένος στα λευκά ο 21χρονος Νικήστρατος στο τελευταίο αντίο
