Το κρητικό ελαιόλαδο πίσω από ένα βρετανικό brand 5 εκατ. λιρών - Μια απίστευτη ιστορία επιτυχίας
αγαπημένα σου στη Google
Μια παραγγελία της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Waitrose, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, άλλαξε την πορεία της Citizens of Soil, μιας εταιρείας που ξεκίνησε μέσα στην πανδημία εισάγοντας ελαιόλαδο από την Κρήτη και σήμερα οδεύει προς τζίρο άνω των 5 εκατ. λιρών.
Όπως γράφουν οι Times, πίσω από την επιχείρηση βρίσκονται οι Sarah και Michael Vachon, οι οποίοι ίδρυσαν την εταιρεία το 2020, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Η αρχική τους δραστηριότητα βασίστηκε στην εισαγωγή ελαιολάδου από οικογενειακό φίλο στην Κρήτη. Στην πορεία, η Citizens of Soil διεύρυνε το δίκτυό της, αναπτύσσοντας απευθείας συνεργασίες με μικρούς βιολογικούς παραγωγούς στην Ελλάδα και την Ισπανία.
Η παραγγελία που άλλαξε τα δεδομένα
Καθοριστική για την ανάπτυξη της εταιρείας αποδείχθηκε μια απροσδόκητα μεγάλη παραγγελία από τη Waitrose. Η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ζήτησε τετραπλάσια ποσότητα από εκείνη που περίμεναν οι ιδρυτές της Citizens of Soil, αναγκάζοντάς τους να εξασφαλίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα 10.000 λίτρα ελαιολάδου.
Το βασικό πρόβλημα ήταν η χρηματοδότηση της παραγγελίας. Επειδή η εταιρεία αγοράζει το ελαιόλαδο απευθείας από τους παραγωγούς, πρέπει να τους πληρώνει προκαταβολικά. Αντίθετα, οι πληρωμές από τα σούπερ μάρκετ γίνονται αργότερα, δημιουργώντας ένα σημαντικό κενό ρευστότητας.
Παρά τις δυσκολίες, η Citizens of Soil συγκέντρωσε τα απαιτούμενα κεφάλαια και παρέδωσε την παραγγελία. Η συνεργασία με τη Waitrose αποτέλεσε σημείο καμπής για την εταιρεία, επιταχύνοντας την ανάπτυξή της.
Διπλασιασμός του τζίρου
Σύμφωνα με τους Times, η Citizens of Soil αναμένει ότι οι πωλήσεις της θα ξεπεράσουν φέτος τα 5 εκατ. λίρες, από 2,5 εκατ. λίρες την προηγούμενη χρονιά. Η εταιρεία εκτιμά επίσης ότι σύντομα θα περάσει στην κερδοφορία.
Σημαντική ώθηση έδωσε και η συνδρομητική της υπηρεσία, η οποία μετονομάστηκε σε The Olive Oil Club και αριθμεί πλέον 22.000 μέλη. Το συνδρομητικό μοντέλο συνέβαλε τόσο στην αύξηση των πωλήσεων όσο και στη διατήρηση των πελατών. Για να στηρίξει την περαιτέρω επέκτασή της, η Citizens of Soil άντλησε το 2025 συνολικά 1,8 εκατ. λίρες από επενδυτικά κεφάλαια.
Οι απευθείας συμφωνίες με τους παραγωγούς
Η εταιρεία εξακολουθεί να βασίζεται στις απευθείας συνεργασίες με μικρούς παραγωγούς στην Ελλάδα και την Ισπανία. Οι μακροχρόνιες αυτές συμφωνίες τη βοηθούν να διαχειρίζεται καλύτερα τις διακυμάνσεις των τιμών και τα προβλήματα στην προσφορά που προκαλούνται από τις κλιματικές συνθήκες.
Η Sarah Vachon, η οποία έχει εκπαιδευτεί ως γευσιγνώστρια ελαιολάδου, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια ως προς την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος, σε έναν κλάδο στον οποίο τα φαινόμενα νοθείας παραμένουν εκτεταμένα.
moneyreview.gr
-
29 Ιουλιου 2026, 22:25Φωτιά στη Σητεία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες - Ήχησε το 112 για εκκενώσεις -
30 Ιουλιου 2026, 15:30Νέα μεγάλη πυρκαγιά στον Πρέβελη - Εκκενώθηκε το Μοναστήρι -
30 Ιουλιου 2026, 10:15Πύρινη κόλαση στο νότιο Ρέθυμνο: Οι φλόγες μπήκαν στο φοινικόδασος της Πρέβελης-Τιτάνια μάχη των Πυροσβεστών (Live όλες οι εξελίξεις) -
29 Ιουλιου 2026, 12:50Εξάρθρωση συμμορίας σε Αλάγνι και Χαράκι: Συνελήφθησαν τα μέλη της αλλά ο φόβος παραμένει -
29 Ιουλιου 2026, 07:06Τελευταίο αντίο στο Δημήτρη που "έσβησε" στην άσφαλτο: Σήμερα η κηδεία του 27χρονου -
30 Ιουλιου 2026, 07:15Αβέρωφ Νεοφύτου: Στην Κύπρο κάποιοι από φόβο επιλέγουν την κατοχή από τη λύση! (podcast)
