ΗΠΑ: Στο 2,4% ο πληθωρισμός το Μάιο – Ο Τραμπ καλεί τη Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά μία μονάδα
αγαπημένα σου στη Google
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα την πάγια θέση του ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κατά μία ολόκληρη μονάδα, χαρακτηρίζοντας «θαυμάσια» τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό.
«Ο CPI μόλις ανακοινώθηκε. Θαυμάσια στοιχεία! Η Fed πρέπει να μειώσει (σ.σ. τα επιτόκια) κατά μία ολόκληρη μονάδα. Θα πληρώνουμε πολύ μικρότερους τόκους επί του ληξιπρόθεσμου χρέους. Είναι τόσο σημαντικό!» έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα Truth Social, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά κεφαλαία γράμματα.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,1% τον Μάιο, μετά την αύξηση 0,2% που κατέγραψε τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 2,4%, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξανόταν στο 2,5%.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ικανοποιημένος επειδή θεωρεί ότι έχει συγκρατήσει τον πληθωρισμό, μολονότι οι ειδικοί ανέμεναν ότι οι τιμές θα εκτοξεύονταν λόγω των δασμών που επέβαλε στα εισαγόμενα προϊόντα.
Οι εταιρείες «πωλούν ακόμη τα αποθέματα» που είχαν συγκεντρώσει προτού να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, σχολίασε ο Γαλλικό Πρακτορείο η Κάθι Μπόστιανιτς, οικονομολόγος στο Nationwide. Όταν αυτά τα στοκ θα μειωθούν «θα δούμε τις επιπτώσεις των δασμών στις τιμές» των προϊόντων, πρόσθεσε.
-
26 Ιουλιου 2026, 11:27Συντάξεις Αυγούστου 2026: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι -
25 Ιουλιου 2026, 14:53Ρέθυμνο-Βιλανδρέδο: Συλλήψεις και... εξελίξεις για την υπόθεση με το κόψιμο της γλώσσας ενός κτηνοτρόφου -
26 Ιουλιου 2026, 15:10Πανσέληνος Ιουλίου: Πότε θα δούμε το «Φεγγάρι του Ελαφιού» -
25 Ιουλιου 2026, 15:40Ιταλία – Ελλάδα 9-10: Η Εθνική πόλο ανδρών για 2η διαδοχική χρονιά στον τελικό του World Cup—Πότε θα γίνει ο μεγάλος τελικός -
25 Ιουλιου 2026, 22:19Επιτυχόντες ΑΣΕΠ 2Γ/2022: Καταγγέλλουν νέο εμπαιγμό και ζητούν άμεσες προσλήψεις των αδιόριστων -
26 Ιουλιου 2026, 08:20Χανιά: Τροχαίο ατύχημα με εκτροπή οχήματος στις Βρύσες - Εγκλωβίστηκαν δύο άτομα
