Ηράκλειο: Άδειες οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων από καινούργια και μεταχειρισμένα οχήματα
Άδειες από καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έχουν μείνει οι αντιπροσωπείες του Ηρακλείου που εδώ και μερικά χρόνια στην κυριολεξία βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, φυτοζωώντας.
Από τη μια η πανδημία του κορωνοϊού κι από την άλλη ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στον κλάδο αλλά και αντίστοιχη ταλαιπωρία στους πολίτες που θέλουν να αγοράσουν ένα καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
Όπως είπε στο Newshub.gr το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμπόρων και Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων στο Νομό Ηρακλείου, Μανώλης Καραντεμοίρης, για να παραλάβει ένας πελάτης τους ένα καινούργιο αυτοκίνητο που θα παραγγείλει πρέπει να περιμένει μέχρι και 12 μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις, και να κάνει παραγγελία χωρίς καν να γνωρίζει τιμή αφού αυτές πλέον αναπροσαρμόζονται προς το επάνω εν ριπή οφθαλμού.
Την ίδια ώρα όταν οι πολίτες δεν μπορούν να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο δεν πωλούν το παλιό τους κι έτσι ο κλάδος έχει ξεμείνει και από μεταχειρισμένα. Όσα μάλιστα υπάρχουν πωλούνται με τεράστιες αυξήσεις.
Σε σχέση με 1-1,5 χρόνο πριν μιλάμε για αύξηση 20% ή και παραπάνω στα μεταχειρισμένα, επισημαίνει ο κ. Καραντεμοίρης αναφέροντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταχειρισμένου αξίας 6.000 ευρώ το 2017 που το 2022 πωλείται πάλι 6.000 ευρώ κι ας έχουν περάσει από τότε πέντε ολόκληρα χρόνια.
Με βάση την εικόνα αυτή οι αντιπροσωπείες που η κύρια δραστηριότητα τους είναι τα καινούργια αυτοκίνητα έχουν έλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση και ουσιαστικά επιβιώνουν οριακά ενώ όσοι ασχολούνται κυρίως με μεταχειρισμένα δυσκολεύονται πολύ κι αναγκάζονται να εισάγουν από το εξωτερικό, όταν βρίσκουν.
Στην ανυπαρξία οχημάτων θα πρέπει να προσθέσουμε και τα λειτουργικά έξοδα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, με τριπλασιασμό των λογαριασμών ρεύματος, υπαλλήλους που έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο δουλειάς κ.α τα οποία καθιστούν την επιβίωση τους ακόμα δυσκολότερη.
Ο κ. Καραντεμοίρης δεν είναι πάντως ιδιαίτερα αισιόδοξος πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί κάποια στιγμή και θα γυρίσουμε στις παλιές καλές εποχές.
Μάλλον, μας λέει, που τα ετοιμοπαράδοτα καινούργια αυτοκίνητα πρέπει να τα ξεχάσουμε γιατί η όλη κατάσταση έχει βολέψει τις βιομηχανίες που τα κατασκευάζουν και δεν θέλουν να μπαίνουν μέσα έχοντας στοκ καινούργιων αυτοκινήτων απούλητων.
Έτσι υπολογίζει πως μια μερική ομαλοποίηση θα έχουμε κάπου στο 2023, αρχές 2024, αλλά με παραγγελίες που θα εκτελούνται μετά από 2-3 μήνες.
-
19 Απριλιου 2026, 11:30Σταυρούλα Γεωργίου: Στην Ελλάδα συχνά νομίζουμε ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει μόνο σε εμάς! (podcast) -
19 Απριλιου 2026, 07:00Π.Σαϊνατούδης: «Το Οικονομικό Κραχ το ζούμε περισσότερο από ποτέ. Ώρα να δράσουμε με συλλογή σπόρων και αποθήκευση τροφίμων» -
19 Απριλιου 2026, 07:05Σωκράτης Βαρδάκης: Δηλώνει «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις και απαντά για το αν θα είναι υποψήφιος Βουλευτής ξανά (podcast) -
20 Απριλιου 2026, 10:25Βολές στο κέντρο... της Δευτέρας! -
20 Απριλιου 2026, 08:15Ηράκλειο: Σήμερα το προσυνέδριο ΝΔ με Κυριάκο Μητσοτάκη και... έμφαση στα μεγάλα έργα -
20 Απριλιου 2026, 07:15Ιπποκράτης Δασκαλάκης: ΗΠΑ-Ιράν, ποια σημεία θα κρίνουν τον νικητή και τον ηττημένο! (podcast)
