Νέο θερμό επεισόδιο στη μάχη JP Morgan – Viva
αγαπημένα σου στη Google
Σε νέα, ακόμη πιο τεταμένη, φάση εισέρχονται οι σχέσεις της JP Morgan με την Werealize.com (WRL) συμφερόντων Χάρη Καρώνη, δηλαδή των δύο βασικών μετόχων της Viva. Αιτία η κατάθεση νέων αγωγών της αμερικανικής τράπεζας σε Ελλάδα και Βρετανία, με τις οποίες αξιώνει από τον ιδρυτή της Viva και άλλα τρία στελέχη της αποζημίωση 916 εκατ. ευρώ και την έκδοση δικαστικής διαταγής για εκτέλεση της μεταξύ τους συμφωνίας μετόχων, που ισχυρίζεται ότι έχουν παραβιάσει.
Πίσω από την κόντρα των δύο πλευρών δεσπόζει η αποτίμηση της εταιρείας. Στοιχείο κρίσιμο, καθώς με βάση αυτή την αποτίμηση θα κληθεί είτε η αμερικανική τράπεζα είτε ο Ελληνας ιδρυτής της και οι συνεταίροι του, να αγοράσουν την άλλη πλευρά, σύμφωνα με όσα ορίζει η συμφωνία μετόχων. Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα φέρεται να αποτιμά τη Viva στα επίπεδα του 1 δισ., ενώ η WRL στα επίπεδα των 3 δισ. Ωστόσο η αντιπαράθεση έχει αποκτήσει πολλές πτυχές, με την πλευρά Καρώνη να ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι η JP Morgan μπλοκάρει την ανάπτυξη της Viva στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών και την αμερικανική τράπεζα να μιλάει για βλάβη, όχι μόνο στα συμφέροντα της Viva αλλά και στην ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.
«Είμαστε απογοητευμένοι που από την επένδυσή μας στην εταιρεία το 2022, η WRL επιδίωξε επανειλημμένα και επίμονα να υπονομεύσει τα δικαιώματα της JPM παραβιάζοντας τη συμφωνία που αποτέλεσε τη βάση της επένδυσης. Αυτές οι ενέργειες βλάπτουν, όχι μόνο τη Viva αλλά και την ελκυστικότητα της Ελλάδας για μελλοντικές σημαντικές επενδύσεις. Τώρα προσβλέπουμε στα δικαστήρια για την επιβολή των συμβατικών όρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ μας», αναφέρει εκπρόσωπος της JP Morgan.
Η απάντηση του ιδρυτή, βασικού μετόχου και επικεφαλής της Viva και της WRL, Χάρη Καρώνη, ήταν άμεση. Οπως αναφέρει στην «Καθημερινή», επαναλαμβάνοντας δηλώσεις του και σε ξένα ειδησεογραφικά μέσα, «σε απάντηση σε πολλές νομικές ενέργειες που έχουν ήδη γίνει κατά της Jpmorgan καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, η JP Morgan ξεκίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον ορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου της Viva. Αυτές οι διαδικασίες είναι απλώς το τελευταίο βήμα στη συντονισμένη προσπάθεια της JP Morgan να υποτιμήσει την αξία της Viva, για να αποτρέψει την επέκτασή της στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και αλλού και να εκφοβίσει τους διευθυντές της περιορίζοντας την ελευθερία δράσης τους». Και ο Χάρης Καρώνης προσθέτει: «Χαίρομαι που, από τη συναλλαγή και παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε η JP Morgan, η Viva τριπλασίασε με επιτυχία την ανάπτυξή της, πρωτοστάτησε στην τεχνολογία Tap on Any Device, μετατράπηκε σε κερδοφόρα και καθιερώθηκε ως κορυφαία τράπεζα τεχνολογίας στην Ευρώπη».
Η αγωγή στην Αθήνα
Ωστόσο, οι κατηγορίες που απευθύνει η αμερικανική τράπεζα είναι σοβαρές. Ζητάει από τα ελληνικά δικαστήρια να της επιδικαστεί αποζημίωση 916 εκατ. ευρώ από τον Χάρη Καρώνη και τρία στελέχη της Viva που διορίστηκαν από τη Werealize. com (∆ημήτριο Μαυρογιάννη, ∆ημήτριο Μιχαλογιαννάκη και Θεόδωρο Κάτσα) «επειδή έχουν στερήσει από την JP Morgan την αξία της επένδυσής της στη Viva μέσω παράνομων ενεργειών από τον Μάρτιο του 2022 και μετά».
Η JP Morgan International Finance Limited (JPMIFL), που είναι το σχήμα της αμερικανικής τράπεζας το οποίο επένδυσε στη Viva, κατέθεσε την αγωγή στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα.
Η JP Morgan και η WRL είναι κοινοί μέτοχοι της Viva Wallet Holdings Software Development S.A. (Viva) μετά την επένδυση της πρώτης στη Viva. Στην αγωγή της αμερικανικής τράπεζας διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι από τον Μάρτιο του 2022 ο Χ. Καρώνης και οι άλλοι τρεις Ελληνες «έχουν καταχραστεί τη θέση τους, μεταξύ άλλων ως διευθυντές του διοικητικού συμβουλίου της Viva, για να παραβιάσουν και να παρακάμψουν τα βασικά δικαιώματα της JP Morgan ως μετόχου της Viva. Αυτό έχει αποστερήσει από την JP Morgan την αξία της επένδυσής της στη Viva και για αυτό δικαιούται αποζημίωση για αυτή την παράβαση ίση με την επένδυσή της ύψους 916 εκατομμυρίων ευρώ».
Και ισχυρίζεται πως οι εναγόμενοι, μεταξύ άλλων, απέτρεψαν τον διορισμό μελών στο διοικητικό συμβούλιο της Viva που πρότεινε η JP Morgan, προχώρησαν στη μεταφορά πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων από τη Viva στη WRL χωρίς τη συγκατάθεσή της, απέκρυψαν πληροφορίες και αγνόησαν τα δικαιώματα συναίνεσης της JP Morgan κατά τη λήψη σημαντικών επιχειρηματικών αποφάσεων και ενεργειών.
Η αγωγή στο Λονδίνο
Την ίδια ώρα, με δεύτερη αγωγή στο Λονδίνο στις 7 Ιανουαρίου η JP Morgan στρέφεται κατά της WRL επειδή, όπως ισχυρίζεται, «η WRL παραβίασε τη συμφωνία μετόχων με την JP Morgan η οποία διέπει τις ευθύνες της WRL έναντι της JP Morgan σε σχέση με τη Viva». Και ως τέτοιες παραβιάσεις αναφέρει την υποχρέωση του μάνατζμεντ της Viva να συμμορφώνεται με την ισχύουσα νομοθεσία και κανονισμούς και με την υποχρέωσή της να εξασφαλίζει τη ρητή συγκατάθεση της JP Morgan πριν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Και παραθέτει ως τέτοιες παραβιάσεις αλλαγές στο καταστατικό της Viva «για την κατάργηση των δικαιωμάτων συναίνεσης σχετικά με το επιχειρηματικό σχέδιο και τον προϋπολογισμό της Viva», μια προτεινόμενη μεταφορά στη Viva του N7 (θυγατρική που μεταβιβάστηκε στη WRL κατά τη στιγμή της αρχικής επένδυσης της JP Morgan λόγω περιορισμών στις τραπεζικές ρυθμίσεις των ΗΠΑ) στην οποία η JP Morgan δεν έχει συναινέσει και που θα έφερνε τη Viva και την JPM σε σύγκρουση με τις ισχύουσες ρυθμιστικές απαιτήσεις και την προτεινόμενη εξαγορά μιας εταιρείας τεχνολογίας χωρίς τη συγκατάθεση της αμερικανικής τράπεζας. Για τον λόγο αυτό ζητεί από το αγγλικό δικαστήριο «να υποχρεώσει τη WRL να σεβαστεί τη συμφωνία μετόχων, μεταξύ άλλων μέσω ασφαλιστικών μέτρων».
moneyreviews.gr
-
16 Αυγουστου 2026, 13:40Τα φρούτα που επιλέγουν 4 ενδοκρινολόγοι για καλύτερο έλεγχο του σακχάρου -
16 Αυγουστου 2026, 21:00Στους 352.000 τόνους οι εξαγωγές ελαιολάδου της Τυνησίας, οι μισές ποσότητες πήγαν στην αγορά της ΕΕ -
15 Αυγουστου 2026, 19:36Σε ποιες περιοχές της Κρήτης καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ριπές ανέμου -
16 Αυγουστου 2026, 21:31Πυρκαγιά ξέσπασε σε περιοχή στην Κριτσά Λασιθίου- Επί τόπου δυνάμεις της Πυροσβεστικής -
15 Αυγουστου 2026, 15:36Στέφανος Μάνος, ο μεγάλος ανατρεπτικός: Από την επανάσταση της Αλλατίνης, στα έργα που άλλαξαν την Ελλάδα -
15 Αυγουστου 2026, 18:56Σελλιά: Η συγγνώμη ενός ιδιοκτήτη ακίνητου για την πυρκαγιά - Εικάζεται ότι από εκεί ξεκίνησε το πύρινο μέτωπο-Μία σύλληψη
